Известие

Collapse
No announcement yet.

Жила на скоростите

Collapse
X

• Filter
  • време
  • Show
Clear All
new posts

Първоначално публикувано от Auto 166 Покажи съобщение
    Колега здравей !
    Искам да те попитам следното : При мен ситуацията е следната .
    Скоростите включват супер когато двигателя е студен и когато карам на къси разстояния ,но щом ЗАГРЕЕ двигателя много трудно включвам 5 и задна скорост. Другите скорости си взлизат нормално и добре ,но примерно карам извън града на 5 скорост после много трудно мога да я изключа или пък да включа на друга скорост. Трябва или да изчакам да изтине двигателя или със сила да мъча скоросния лост да изключа 5 скорост. След като изключа 5 скорост другите скорости включват супер ,но като шофирам отново почти не мога да включа 5 или задна скорост другите скорости не ми правят проблем.
    Моля ако знаеш дали проблема ми е същия като твоя или пък как мога да го остраня. Когато не съм карал колата всички скорости са супер ,но започна ли да карам и включа на 5 скорост при загрял мотор няма изключване докато малко поне не изтине двигателя .
    Благодаря предварително !
    Много е вероятно и при теб затрудненото включване на 5 - та и задна да се дължи на затруднен ход на лоста в дясна посока.
    А причината за това обикновено е или в самото жило (клеясало в кожуха) или в лагеруването на детайла от снимковия материал.
    Съветвам те да направиш описаната процедура. Никак не е трудна. А като откачиш жилото, ако страничният ход на скоростния лост стане много лесен, то проблемът не е заради клеясало жило.
    И при мен проблемът се наблюдаваше след загряване.

159 1.8 MPI
    166 2.0 TS (ex)

Comment

!!!!
      Last edited by Auto 166; d.m.y г., 19:42.

Comment

80% процента залагам да е от фиксатора.Като загрее метала се разширява(а и по него има достатъчно много о корозия) и за това ти е трудно включването и изклю.Аз като направих процедурата без да искам съм сложил вилката обратно и нямах 5;6 и задна.И за това казвам 80% ,че може да е от там проблема!Не знам от къде си,но ако си от Пловдив с радост бих ти помогнал за процедурата.

Comment

!!!
          Last edited by Auto 166; d.m.y г., 19:42.

Comment

Имаш ЛС.

Comment

Колеги и аз го направих това и наистина резултатът е впечатляващ! Само, че между оста и леглото при мен имаше пластмасова втулка, която първоначално отстраних. Така загубих 5-та и 6-та, а всичко друго беше перфектно! После пак свалях и си изработих нова втулка от една яка капачка, дето слагат за тапа на климатичната система. Намерих от старата кола, рязах, шкурих, нагласих я и сега всичко си е на мястото.
              sigpic Alfa Romeo 166 TS

Comment

Първоначално публикувано от old alfist Покажи съобщение
                Има един фиксатор на предавките, от който със стягане или развиване могат да се регулират - може да стават по-хлабави или по-стегнати за превключване. Може да се достигне до него през калника, след сваляне на шофоьрското колело и пластмасовата кора.
                Къде е туи чудо
                Lancia Lybra 2,4jtd 10V 103kw++

Comment

При мен не беше проблем със самата вилка, а с жилото. С един приятел го откачихме това жило дето е за наляво и надясно движение на лоста и след два часа игра и много и разнообразни спрейове го пооправихме. Не е идеално, но сега поне се движи сравнително добре без значение дали е студено или не. А колко ръжда излезе не е истина - маншона му беше скъсан.
                  Алфа...всичко друго е компромис!
                  http://www.youtube.com/watch?v=Pb1bhrof2PQ
                  Алфа Ромео 166 2.0 T.S. -99 - бившата
                  Алфа Ромео 166 2.4 JTD face - 2004 - настояща

Comment

Сигурно и при мен въпросното жило се е сговнясало.

Страничното движение на лоста става все по-трудно със загряването на мотора и скоростната кутия, което ме наведе на мисълта, че проблемът е в скоростната кутия, тъй като шарнирът на избирача е почистен и добре гресиран а втулките - в добро състояние.

Днес обаче времето е по-хладно и не ползвах климатик. При това установих, че проблемът го няма или е доста по-слабо изразен. Това ме навежда на мисълта, че не е загряването на скоростната кутия причината а охлаждането на жилото от климатика. Шантава работа

Набавих си жила втора употреба, но като гледам и тяхното състояние не е много по-цветущо от моите.

Ще умувам някак да ги почистя, смажа и преведа в максимална кондиция преди да ги сменям.

159 1.8 MPI
                    166 2.0 TS (ex)

Comment

Както съм писал по-горе ги оправихме жилата. Но след няколко месеца проблема пак се появи. Тоя път свалих лявата гума и подкалника и с една спринцовка с иглата първо спирачна течност. Мърдане на лоста, после пак течност. Изплю ръждите и след това с преобразувател за ръжда. Тук отварям скоба, че след третирането с него движиението става трудно на лоста. След като се разкара из кожуха на жилото пак спирачн течност и WD40 докато олекне пак. И ей богу вече няколко месеца нямам грижи, а маншона ми е скъсан на жилото.

Comment

И при мен е скъсан маншонът и то от това се е получила свинщината.
                        Ще му бая на жилото по тази методика и после ще гледам от нещо да приспособя маншон.

159 1.8 MPI
                        166 2.0 TS (ex)

Comment

Проблемът е решен. Почистих старите жила, които купих. Ннжектирах им първо спирачна течност а после след няколкочасов престой - масло, докато се раздвижиха идеално. В крайните участъци ги гресирах.

Смених ги и сега скоростите отново се включват с един пръст.

159 1.8 MPI
                          166 2.0 TS (ex)

Comment

ecotronic, жилата как се откачат от към скоростният лост?

Comment

Първоначално публикувано от Tasho Покажи съобщение
                              ecotronic, жилата как се откачат от към скоростният лост?
                              За целта трябва да направиш следното:

1 - Да свалиш пластмасата около скоростния лост (тази на която е запалката).
                              2 - Да демонтираш сивата и периферия.
                              3 - Да демонтираш пластмасовата коруба между седалките
                              4 - Да развиеш двата болта и трите гайки, което скрепват бялата пластмасова основа на лоста към пода.
                              5 - Да откачиш жилата от скоростната кутия а така също и конзолите на кожусите им.
                              6 - Да издърпаш назад основата с лоста и да я обърнеш странично.

Жилото за надлъжния ход е на ябълковидно съединение
                              Жилото за напречния ход е на шарнир със зегерка.
                              Last edited by ecotronic; d.m.y г., 12:53.

159 1.8 MPI
                              166 2.0 TS (ex)

Comment

Сърдечно благодаря!

Comment

Working...
                                X